Kovács Ramóna

 

kovacs_ramona.jpg

 

 

Kovács Ramóna jelenleg a Koreai Tanszék tanársegédjeként nyelvet oktat, valamint hagyományos és modern koreai kultúrával kapcsolatos órákat tart. Ezen kívül a győri Révai Gimnáziumban 2 éve elindította a koreai nyelv és kultúra szakkört, amely középiskolások számára hivatott új ismereteket nyújtani ezen távoli országról. Koreában több alkalommal járt és hosszú ideig is tartózkodott, előadásainak egy része saját élményeken alapszik. Kutatása során főleg a nőket érintő kérdésekkel, illetve a hagyományos és modern összeférhetőségével/összeférhetetlenségével foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

Kovács Ramóna kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

A modern Dél-Korea hagyományai

 

Millió kérdés merülhet fel bárkiben, aki koreaiakkal barátkozik, vagy velük dolgozik, esetleg a kultúrájuk egy része vonzó számukra. Megismerkedni egy másik kultúrával mindig új gondolkodásmódra ösztönözheti az embert, különösen amikor egy ennyire távoli, sokszor megérthetetlennek tűnő országról van szó. Tényleg mindennap eszik kimcsit egy koreai? Minden koreai buddhista? Miért tapadnak mindig az okostelefonjukra? Mi ez a furcsa hangsúly, amivel udvariaskodásukban beszélnek? Miben más egy idős és egy fiatal nyelvhasználata? Mi van a Gangnam style-on túl? Hozd el a kérdésedet, és próbáljuk megválaszolni együtt!

 

I. 2018. október 16., kedd 18:00

Hell Joseon – a modern koreai társadalom paradoxonjai

"Hell" mint pokol és "Joseon" mint a leghosszabb koreai királyság neve az elmúlt években került be a koreai fiatalok szavajárásába. A kifejezés azonban több egy szlengnél – a fiatalok rengeteg kérdését fogalmazza meg két szóban, azt a kritikát és kötöttséget, ami tovább mélyíti a mostani Koreában a generációk közötti szakadékot.

 

II. 2018. november 13., kedd 18:00

A hagyományos kultúra helye a modern Koreában

Érdekes, hogy Korea a hagyományok földjeként és internet-nagyhatalomként is ismert. De vajon hogyan fér meg ez a kettő? Tud létezni egymás mellett egyáltalán? A koreai nemzeti kincs örökség program biztosítja, hogy fontos hagyományok maradjanak életben, míg az átlagember felgyorsuló életéből ezek fokozatosan kivesznek, a hozzá kapcsolódó szókincs pedig lassan elfelejtődik.

 

III. 2018. november 27., kedd 18:00

A koreai gasztronómia szépsége és érdekessége

A mozikban és televízióban bemutatott filmek és sorozatok egyre többet mutatnak meg Magyarországon a Koreát kevésbé ismerő nézők számára is. A hagyományos kultúra egyik legbiztosabban megmaradt elemei az ételek. Sok közmondás, szófordulat kapcsolódik a gasztronómiához. A koreai fogások mint a K-brand egyik szerves eleme, egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert mindenfelé a világban, pedig több jellemzője szokatlan vagy akár furcsa is lehet a külföldiek számára.

 

IV. 2018. december 11., kedd 18:00

Egy 21. századi koreai vallási sokszínűsége

Kevesen tudják, de Koreában a kereszténység napjainkra akkora méreteket öltött, mint a buddhizmus – noha nem történelmét tekintve, hiszen ezen felemelkedés alig 100 éve kezdődött meg. Ugyanakkor erkölcsi kódexnek a kínai eredetű konfucianizmus számít, amely még a modern ember életében is meghatározó. De a kínai állatövi jegyeken alapuló jóslás, számmisztika és egyéb babonák is tovább színesítik a koreaiak hiedelemvilágát.

 

Ajánlott olvasmányok:

Andrew C. Nahm: Korea: Tradition & Transformation: a History of the Korean People. Hollym, 1996.
Donald L. Baker: Korean Spirituality. University of Hawaii Press, 2008.
James Huntley Grayson: Korea: A Religious History. Psychology Press, 2002.
Martina Deuchler: The Confucian Transformation of Korea: A Study of Society and Ideology. Harvard Univ Asia Center, 1992.
Michael J. Seth: A History of Korea: From Antiquity to the Present. Rowman & Littlefield Publishers, 2010.

További fontos szerzők munkái:
Laurell Kendall
Yoon Hong-key
Boudewijn Walraven
Daniel Kister

Folyóiratok:
Koreai Journal (számai elérhetők a Koreai Tanszék könyvespolcain)
Koreana (számai elérhetők a Távol-Keleti Intézet Könyvtárában,
illetve online: https://koreana.or.kr/home/homeIndex.do)

 

Facebook-esemény

 

süti beállítások módosítása