Krajcsír Lukács

 

 

Kprofilkep.pngrajcsír Lukács nemzetközi kapcsolatok elemző vagyok és 2014 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen, az Új- és a Legújabbkori Történelem szakon végzem a phd tanulmányaimat. A kutatásomat, amelynek tágabb értelemben Csehszlovákia és Közel-Kelet, szűkebb területen pedig Csehszlovákia és Egyiptom 1955-1961.

 

 

 

 

 

 

Krajcsír Lukács előadása a Pesti Bölcsész Akadémián

 

 

Vadászgépektől a sörökig

Csehszlovákia közel-keleti politikája a hidegháború idején

 (2016. március 9.)

 

 

Csehszlovákia külkapcsolatai a harmadik világban egy valóságos „terra incognitának” számítanak a magyar történelemtudományban, pedig a hidegháború alatt Prága nagyon aktív külpolitikát folytatott ezekben a térségekben: Kubától kezdve, Afrikán és a Közel-Keleten át, egészen Vietnámig bezárólag szinte mindenhova szállítottak fegyvert, miközben csehszlovák katonai szakértők, hadmérnökök és tanácsadók ezrei vettek részt a térség országainak a modernizációjában. Ugyanakkor a csehszlovák áruk, gépipari és elektrotechnikai termékek, valamint élelmiszerek iránt is nagy volt az érdeklődés, s nem elhanyagolhatóak a kulturális kapcsolatok sokszínűsége sem.

Az előadás a közel-keleti országok irányába folytatott csehszlovák külpolitikát kívánja bemutatni, mivel ez a térség rendkívül nagy figyelmet vívott ki a csehszlovák kommunista vezetés körében. Prágának ugyanis nem kis erőfeszítésébe került, hogy jó viszonyt építsen ki a térség államaival és felkeltsék az érdeklődésüket a csehszlovák áruk – főleg fegyverek – iránt. Az előadás során górcső alá kerülnek, hogy mik voltak Csehszlovákia legfontosabb prioritásai a Közel-Keleten; mit jelent a csehszlovák közel-keleti politika „aranykorszaka”, és miképp viszonyult a Csehszlovák Kommunista Párt a helyi arab vezetésekhez.

  

Ajánlott olvasmányok:

Gazdik Gyula : Az egyiptomi külpolitika formálódása az ötvenes évek első felében és a szuezi
válság. In: Szakmai Szemle, Katonai Biztonsági Hivatal Tudományos Tanácsa.
2010/2. 72-89. o.

Golan, Galia: Soviet policies in the Middle East from World War Two to Gorbatchev. Cambridge: Cambridge University Press, 1990.

Holubová, Mária – Rošteková, Mária: Slovakia and Arab Countries:Yesterday and Today.  
In:  Politické vedy. Vol. 17, No. 2, 2014.

J. Nagy László: Magyarország és az Arab Térség. Szeged: JATEPress, 2006.

Laron, Guy: Cutting the Gordian Knot: The Post-WWII Egyptian Quest for Arms and the 1955 Czechoslovak Arms Deal. Washington: Arms Deal Cold War International History Project Working Paper No.55, 2007.

Laron, Guy: „Logic dictates that they may attack when they feel they can win”: The 1955 Czech-Egyptian Arms Deal, the Egyptian Army, and Israeli Intelligence. In: The Middle East Journal 69. Vol. 63, No. 1, 2009.

Lugosi Győző (szerk.): Dokumentumok a Közel-Kelet XX. századi történetéhez. Budapest: L'Harmattan Kiadó, 2006.

Sieber, Karel – Zídek, Petr (2009): Československo a Blízký východ v letech 1948–1989. Praha, Ústav mezinárodních vztahů

Wanner, Jan: Bitva o Suez: Studená válka, druhý arabsko-izraelský konflikt a britsko-francouzská intervence v Egyptě. Praha: Libri, 2006.

 

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása