Tóth Piroska Anna

 

 

toth.JPG

 

Az ELTE Néprajz – folklorisztika mesterszakán végeztem 2011-ben. Jelenleg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Magyar és Összehasonlító Folklorisztika programjának vagyok harmadéves hallgatója. Több mint tíz éve tartok néptánc és népi játék foglalkozásokat óvodás és kisiskolás gyermekeknek. Kutatásaimban a kortárs gyermekek folklórját, ezen belül pedig elsősorban az általuk használt szövegeket és játékokat vizsgálom.

 

 

 

 

Tóth Piroska Anna kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Gyermekfolklór és gyermekjátékok régen és ma

 

 

Azok a régi szép idők, amikor még egész nap kint szaladgáltunk a faluszélen vagy a grundon… A mai gyerekek már nem is tudnak igazán játszani… Vagy mégis? Lehet, hogy csak mi nem vagyunk elég nyitottak és figyelmesek? Ha nem azt várjuk, hogy, a gyermekek elődeikhez hasonlóan énekes körjátékokat vagy sportszerű népi játékokat játszanak, hanem megkérdezzük tőlük, mi is az a vécé-fogó, a lövöldözős bújócska, a gumizás, az egyérintő vagy épp a hüvelykszkander, a mai gyermekek játékainak és folklórjának gazdag és színes tárháza nyílhat meg előttünk.

 

 

I. 2014. november 3. (hétfő) 18.00

„Kör, kör, ki játszik…” Gyermekjátékok és gyermekfolklór a hagyományos paraszti kultúrában

A hagyományos gyermekjátékok és gyermekfolklór néprajzi kutatásának rövid történte. A gyermekek saját folklórjába tartozó szövegek és játékok típusainak bemutatása konkrét példákon keresztül.

 

II. 2014. november 12. (szerda) 18.00

Child-lore. A gyermekfolklór és gyermekjátékok nemzetközi jelenségei

A téma nemzetközi kutatatásának áttekintése. Játszótér-vizsgálatok, városi és iskolai folklór, a kamaszok folklórja – kapcsolat a transzcendenssel.

 

III. 2014. november 19. (szerda) 18.00

„Coca cola, Pepsi cola, Schweppes”. Kortárs gyermekjátékok

A mai városi gyermekek játékainak helye, ideje, az iskola és a felnőttek befolyása, nemi különbségek, a megváltozott játékrepertoár bemutatása elsősorban saját gyűjtéseim alapján.

 

IV. 2014. november 26. (szerda) 18.00

Mátyás királytól a gumiremetéig. Kortárs gyermekfolklór szövegek

A mai városi gyermekek dalainak és mondókáinak bemutatása elsősorban saját gyűjtéseim alapján. Nyelvi játékok, humor, trágárság és agresszió, eredet, a szövegek történeti kapcsolatai.

 

 

 Facebbok-esemény

süti beállítások módosítása