Nánay Mihály

 

 

nanay_balkán 036.jpg

Az Új- és jelenkori magyar történeti doktori programjának doktorandusza. A 20. századi magyar történelem nagy sorsfordulói képezik érdeklődési területét. Közvetlen kutatási témája Habsburg-Lotharingiai József Ágost főherceg 1914-1944 közötti tevékenysége, különös tekintettel a közjogi kérdésekre. Szakterületén kívül a megalapozott kitekintés kedvéért kirándulásokat tesz szó szerint és átvitt értelemben a földrajztudomány, azon belül a köztes-európai térség országaiba Tallinntól Durresig és Szarajevótól Kalinyingrádig. Szabadidejében leginkább a Budavári- és Albert Schweitzer Kamarazenekar hegedű szólamait erősíti.

 

 


Nánay Mihály kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Válaszutak a 20. századi magyar történelemben

 

(Helyszínváltozás!!! Új helyszín: "A" épület 320.)

 

Magyarország sorsszerűen tragikus 20. századi történelme napjainkban felfokozott érdeklődés középpontjában áll és feltehetőleg ez még így is marad hosszú ideig. Ami nem is meglepő, hiszen olyan történelmi sorsfordulók sorozata zajlott le, amelyekből csupán csak egy-egy feldolgozásához is évszázados időre lenne szükség. Ha ezeken az eseményeken gondolkodunk – már pedig ki ne gondolkodna ilyeneken – rögtön eljutunk pár kitüntetett sorsfordulóhoz, ahol az ország válaszút elé érkezett. Az előadás sorozaton négy ilyen nevezetes időpontot idézünk fel. Kísérletet teszünk a fennálló helyzet rekonstruálására, megvizsgáljuk a döntési lehetőségeket, hogy aztán elgondolkozzunk azon, hogy mi vezetett a valójában végbement eseményekhez.



I. 2013. december 3., kedd (18.00)

1914-es válaszutak. Mindent meggondoltam – mindent megfontoltam?


Alternatívák a történelemben. A 20. század őskatasztrófája. Mi vezetetett a nagy háborúhoz? Miért gondolta mindegyik hatalom, hogy érdekében áll a háború? Mit keresett a Monarchia és Magyarország a világháborúban?

 

Az előadás diái megtaláhatók: itt.



II. 2013. december 10., kedd (18.00)

Válaszutak 1918-1920-ban. A vörös gróftól a fehér admirálisig


Az összeomló birodalom – és Magyarország „kérdései”. Mit tehet egy vesztes ország? Mit tehet egy győztes ország? Három válasz a kérdésekre: Károlyi Mihály, Kun Béla, Horthy Miklós.

 

Az előadás diái megtalálhatók: itt.



III. 2014. január 7., kedd (18.00)

1941-es válaszutak. Aki kimarad, lemarad?


„Legvidámabb barakk” – a német élettérben. Kellett –e egy újabb háború? – miniszterelnök(ök) (ön)gyilkos dilemmái. Ki lehet –e maradni egy „kötelező” háborúból?

 

Az előadás diái megtalálhatók: itt.



IV. 2014. január 14., kedd (18.00)

Válaszutak 1944-48-ban. Nincs más út csak a Szovjetunió útja?


„Azt álmodtam éjjel, hogy kimentek a németek és nem jött be helyettük senki.” A romos ország – hogyan tovább? A „demokrata” Rákosi és a „fasiszta” ellenzék. Kompromisszumokkal a diktatúrába. „A kékcédulás hadművelet.”

 

Az esemény Facebook-oldala.

 

 

süti beállítások módosítása