Béresi Ákos

 

Béresi Ákos vagyok, 1981-ben születtem. A Balaton gyermekkorom óta életem része, jelenleg kutatóként is ez a fő szakterületem. Az ELTÉ-n diplomáztam történelemből, jelenleg a Gazdaság- és társadalomtörténet szakirányon vagyok doktorjelölt, illetve ugyanitt balatoni tematikájú kurzust is vezetek.

 

 

 

 

 

Béresi Ákos kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián

Treffpunkt Plattensee - németek a Balatonnál a szocialista korszakban

 

A szocialista korszak "retró Balatonja" és az ott nyaraló németek képe élénken él a magyar emlékezetben. Ez a kurzus részben a németekről szól: miért jártak ide? Mit jelentett nekik a mi tavunk? Hogyan viszonyultak egymáshoz és a helyiekhez? A kurzus egy lassan elenyésző világot próbál közelebb hozni a hallgatósághoz.

 

2020. október 5., hétfő 18:00. ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

 

A balatoni idegenforgalom második világháború utáni átszervezése, a németek, illetve a keletnémet állambiztonság megjelenése (bevezetés)
Az órán két kérdést vizsgálunk: hogyan igyekeztek átszervezni a magyarországi idegenforgalmat. Emellett igyekszem bemutatni, hogyan és miért vált a német beutazó közönség egyre jelentősebbé a beutazó külföldiek között. Ezen túl szó esik azokról az intézményes keretekről, amelyek lehetővé tették, hogy a keletnémet Stasi Magyarországon is szabadon tevékenykedhessen. 
2020. október 12., hétfő 18:00. ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.
A Stasi és a keletnémet kiutazó turizmus, nyugati utazásszervezők, és az állambiztonsági szervek ezekről alkotott vélemény
Az óra fókuszában a nyugat- és keletnémet utazási irodák Balaton melletti kirendeltségei, illetve a magyar utazásszervezők állnak. A kérdés, hogy ezek milyen kapcsolatban álltak az állambiztonsági szervekkel, illetve hogy az állambiztonság hogyan ítélte meg ezeknek a szerepét.
2020. október 19., hétfő 18:00. ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.
Keletnémet szökési kísérletek a Balatontól és az ezekkel szembeni intézkedések 
A keletnémet állam legnagyobb félelme az volt, hogy lakosai illegálisan külföldre távoznak - ez ellen saját területén a legdrákóibb intézkedéseket hozta. De hogyan működött mindez Magyarországon? Az órán a Balatonnál nyaraló NDK állampolgárok disszidálási kísérleteiről beszélünk: a vele járó kockázatról, az alkalmazott módszerekről, valamint arról, hogy a hivatalos szervek hogyan próbálkoztak a megakadályozással. 
2020. november 2., hétfő 18:00. ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.
Magyar-német és német-német kapcsolatok a Balatonnál; illetve a Balaton helye a német kollektív emlékezetben
Az utolsó alkalmon a két Németország polgárai, illetve a németek és magyar lakosság közti emberi kapcsolatokról beszélünk, valamint arról, hogy a külföldiek tömeges jelenléte hogyan változtatta meg a Balaton környékén élők mentalitását. Az óra végén röviden szót ejtünk arról, hogy a német újraegyesülést követően maradt-e valami a Kádár-kori német Balatonból? 

 

 

Olvasmánylista a hallgatóság számára:


Can-Togay János/Jürgen Haase: Deutsche Einheit am Balaton, Be-Bra Verlag, Berlin, 2009
Jobst Ágnes: A Stasi működése Magyarországon, Jaffa Kiadó, Budapest, 2015
Slachta Krisztina: Állambiztonság és idegenforgalom a Balaton partján – Német-német találkozások 1961–
1989 között, LʼHarmattan Kiadó, Budapest, 2010
Slachta Krisztina: Megfigyelt szabadság – A keletnémet és a magyar állambiztonsági szervek együttműködése a Kádár-kori Magyarországon 1956–1990, Kronosz Kiadó, Budapest, 2017
Monika Tantzscher: Die verlängerte Mauer – Die Zusammenarbeit der Sicherheitsdienste der Warschauer-
Pakt-Staaten zur Verhinderung der„Republikflucht”, Hrsg. BStU, Berlin,1998

 

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása