Tóth-Czifra Júlia

 

 

tczj.jpg

Az ELTE BTK Összehasonlító irodalomtudomány programjának másodéves doktorandusza. Kutatási, érdeklődési területei: a XX. század első felének magyar irodalma, sajtótörténete, Kosztolányi Dezső prózája, a ritmus mibenléte a különféle művészeti ágakban.

Egyharmad hármasiker. Szabadidejében főz, vonatozik Európában, és a dolgok végére jár.

 

 

 

 

 

 

Tóth-Czifra Júlia előadása a Pesti Bölcsész Akadémián:

Kosztolányi Dezső: változatok Esti Kornélra

 

2013. április 24. 16.00

 

1925-ben jelent meg a Nyugatban az Újságíró című novella – Esti Kornél első története. Kosztolányi az ezt követő években több tucat írásában szerepeltette hősét, s a történeteket számos alkalommal publikálta különféle napilapokban, folyóiratokban. Ezen írások elsősorban mindennapos, intenzív újságírói munkájának részei voltak, s ez döntően befolyásolta e szövegek természetét éppúgy, mint kéz- és gépirataik sorsát. 1933-ban megjelent a Kosztolányi-életmű egyik központi jelentőségű kötete, az Esti Kornél. Az író egyértelműen válogatott, amikor e könyv anyagát összeállította: nem csupán kötetbe azután sem kerülő szövegek álltak még rendelkezésére, de a későbbi Esti Kornél kalandjai darabjainak döntő többsége, sőt, kötetbe soha nem kerülő Esti-szövegek is. Hogyan rendezte kompozícióba Kosztolányi a korábbi sajtóváltozatokat, s miként alakultak át ily módon a szövegek? Mi fűzi egybe az Esti Kornélba emelet 18 fejezetet, s miként bomlik meg folytonosan e füzérszerűség? Mindezek legalább olyan izgalmas  értelmezői, mint filológiai kérdések.

 

Ajánlott olvasmányok:

 

Kosztolányi Dezső: Esti Kornél (ajánlott a kritikai kiadás)

A kritikai kiadás Jegyzetek című fejezete (Kalligram, 2011)

www.kosztolanyioldal.hu

Bengi László, Kosztolányi (?) újságot ír = „Alszik a fény” Kosztolányi Dezső és Csáth Géza művészete, szerk. Bednanics Gábor, Budapest: FISZ, 201–269.

Szegedy-Maszák Mihály, Kosztolányi Dezső, Kalligram, 2010. (Elsősorban az Esti Kornéllal és az Esti Kornél kalandjaival foglalkozó fejezetek)

Szilágyi Zsófia, Lázas lobogás és előfizető-gyűjtő ívek (Kosztolányi Dezső pályakezdése és a Boszorkányos esték), Kalligram, 2012. július-augusztusi szám

Tanulmányok Kosztolányi Dezsőről. Szerk.: Kulcsár Szabó Ernő, Szegedy-Maszák Mihály. Anonymus, Budapest, 1998.

 

Az esemény Facebook-oldala.

 

 

süti beállítások módosítása