Auszmann Anita

 

auszmann.JPG

 

Végzős alkalmazott nyelvész doktorandusz hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ezt megelőzően magyar alapszakos és magyar nyelv és irodalom mesterszakos diplomáit is itt szerezte. Időközben elvégezte a Károli Gáspár Református Egyetemen a színháztudomány mesterszakot. Korábban foglalkozott színészek beszédével is, de ma már fő kutatási területe a hallássérült emberek és gyermekek beszédének vizsgálata. Szabadidejében szívesen önkénteskedik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségében (jelnyelvi akadálymentesítés) és egy halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó alapítványnál, emellett több zenekarban dobol.

 

 

 

 

 

Auszmann Anita előadása a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

A beszédtudomány sokszínű alkalmazhatósága

 

 

 

2013. december 5. csütörtök 18.00

Az előadás célja bemutatni a beszédkutatás, illetve a beszédtudomány területén végzett vizsgálatoknak széleskörű felhasználhatóságát: milyen izgalmas ugyanakkor fontos területekkel foglalkoznak a fonetikusok, a beszédtudomány eredményeit hogy hasznosítják a mindennapi életben pl.: a kriminalisztikában, orvostudományban, oktatásban. Az előadáson szóba kerül néhány alapvető kutatásmódszertani kérdés, illetve a vizsgálatokhoz használt program. Ugyanakkor ízelítőt adok a konkrét kutatásaimból, amelyek a következő kérdésekkel foglalkoztak/nak:
Szebben beszélnek a színészek, mint az átlagos beszélők?
Milyen hatással van a hallássérülés a beszédre?
A beszéd alapján mikor válunk felnőtté?
Szeretné megmutatni, hogy a tudomány nem unalmas, a kutatók nem magukért dolgoznak, hiszen a kutatások eredményei gyakorlati alkalmazásukban hasznosak és mindenkihez szólnak.

 

süti beállítások módosítása