Várkonyi Alma

 

 

 

varkonyialma_profil.jpg

 

Várkonyi Alma az Irodalomtudományi Doktori Iskola Szláv irodalmak doktori programjának harmadéves hallgatója. 2012-ben diplomázott Szlovén nyelv és irodalom szakon. Fő kutatási területe a szlovén és a magyar egzisztencialista líra, Edvard Kocbek és Pilinszky János költészete. Szabadidejében fordít, műfordításait az ELTE BTK Műfordítói Műhely, valamint a maribori Liter jezika folyóirat közölte.

 

 

 

 

 

Várkonyi Alma kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Pilinszky János és a szlovén Edvard Kocbek 

 

 

A szlovén irodalom a magyar olvasó számára kevéssé ismert. Tanulmányozása során azonban számos párhuzam fedezhető fel a szlovén és a magyar irodalom között. Ide sorolható a két jelentős szerző, Edvard Kocbek és Pilinszky János egzisztencialista ihletettségű költészete is. Előadássorozatomat ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek egy Magyarországon kevéssé ismert "kis irodalom" iránt.

 

 

I. 2016. május 19. 18:00
A "visszájára fordult világ"

A háborús borzalmak és az azt követő totalitárius diktatúrák személyes megtapasztalása mindkét költő világfelfogására nagy hatással volt. A világ elveszíti korábbi jellegét, szinte kifordul önmagából. Az előadás során arra keressük a választ, hogyan jelenik meg az egzisztencialista világábrázolás Pilinszky és Kocbek szövegeiben.

 

II. 2016. május 23. 18:00
"Mérges vadvirág" - Az egzisztencialista szubjektum

Az egzisztencialista világfelfogásból adódóan az ember önértelmezése is változik: elveszíti hagyományos orientációs pontjait, úrrá lesz rajta a magány, a szorongás és a végletes kiszolgáltatottság. Az előadás során megvizsgáljuk, milyen Pilinszky és Kocbek egzisztencialista szubjektuma.

 

III. 2016. május 30. 18:00
"Halak a hálóban" - A világ és Én

Szövegek segítségével arra keressük a választ, hogyan változik a lírai szubjektum pozíciója az abszurddá váló világban, hogyan tükröződik a heideggeri „létben való otthontalanság” gondolata, illetve milyen az egzisztencialista közösségfelfogás.

 

IV. 2016. június 6. 18:00
"Egy hatalmas halász" - Hol van Isten?

Eltérően a nyugat-európai irányzattól, a közép-európai egzisztencialista líra a transzcendencia felé fordulással kívánja megoldani létből adódó konfliktusait. Az előadás során megvizsgáljuk, milyen a Pilinszky és Kocbek által ábrázolt istenkép, illetve mi Isten szerepe a megváltozott világban.

 

Ajánlott irodalom:

Boros Gábor: Filozófia. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2011.
Edvard Kocbek: Éjszakai ünnepély. Pécs: Jelenkor, 2006.
Edvard Kocbek: Félelem és bátorság: négy novella. Budapest: Európa, 1989.
Pilinszky János összes versei. Budapest: Magvető, 2015.

Szakirodalom:

Martin Heidegger: Lét és idő. Budapest: Osiris, 2002.
Spomenka Hribar: Svetotvornost poezije. Ljubljana: Nova revija, 2002.
Sören Kierkegaard: Vagy-vagy. Budapest: Osiris-Századvég, 1994.
Peter Kovačič-Peršin: Preoblikovanje metafizične strukture v Kocbekovi liriki. In: Apokalipsa 8/44-45-46-47(2001), 314-332.
Szávai Dorottya: Bűn és imádság. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2006.

 

 

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása