Pesenyánszki Bence


img_0922_1_1.jpg

 

Pesenyánszki Bence vagyok, 2011 óta az ELTE hallgatója. Anglisztika alapszakot végeztem amerikanisztika specializációval, majd pedig Amerikanisztika mesterszakot. Kultúratudományi érdeklődésem miatt kerültem végül a Történelemtudományi doktori iskolába, hiszen mindig is foglalkoztatott a faji kérdés jelenkori természete, és a média hatására az orrunk előtt lejátszódó történelem. Doktori kutatásom során azt próbálom megvizsgálni, hogy hogyan viszonyul a jelenkori amerikai társadalom a faji kérdéshez a társadalom minden szintjén, rejtett vagy nem egyértelmű összefüggéseket keresve a szociális problémák bonyolult korrelációi között.

 

 

 

 

Pesenyánszki Bence kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

„This is America”: faj és etnikum kérdései a jelenkori Amerikai Egyesült Államokban

 

Mi változott Obama óta az amerikai társadalomban? Miért pont mostanában lángoltak fel a faji ellentétek? Miért hallok annyi hírt arról, hogy fegyvertelen feketéket lőnek le az amerikai rendőrök? Mit jelképez Donald Glover, azaz Childish Gambino "This is America" c. száma? Ha kíváncsi vagy a válaszra, szeretettel várlak a kurzusomon!

 

2018. november 21. szerda

„This is America”: faj és etnikum a jelenkori USA-ban I. – Isten hozott Amerikában!

Az első előadás ezt a sokak által ismert, bár a tudatunkban nem mindig aktualizált amerikai társadalmat hivatott bemutatni, különös tekintettel a rabszolgaságtól, szegregációtól és megkülönböztetéstől sújtott afroamerikaiak történelmére, és az amerikai kultúra olyan sajátosságaira, mint a fegyvertartási szabadság, a regionális szegregálódás, vagy a gazdasági helyzet különbözőségei, alapot nyújtva egy részletesebb megközelítéshez

2018. december 3. hétfő

„This is America”: faj és etnikum a jelenkori USA-ban II. – A Fekete Elnök 

A második előadás a jelenkori amerikai történelmet, a közelmúlt eseményeit hivatott elemezni. Vajon Barack Obama elnöksége tényleg mérföldkő, bír-e olyan szimbolikus jelentőséggel, mint amilyet sokan tulajdonítottak, vagy tulajdonítanak neki? Eljött-e a „post-racial” korszak, vagy épp manapság „most-racial” a köztudat? A második Obama ciklus után vajon miért választott az amerikai társadalom egy Obamával radikálisan ellentétes elnököt? Hogy lehet, hogy felerősödtek az etnikai konfliktusok Obama elnöksége idején? Mi az a „Black Lives Matter” mozgalom, és mi történt 2014-ben Fergusonban, Missouri államban?

2018. december 10. hétfő

„This is America”: faj és etnikum a jelenkori USA-ban III. – Az amerikai álom, és az amerikai valóság

A harmadik előadás szakít az elméleti, politikai kerettel, és az afroamerikaiak jelenkori szociális helyzetét hivatott taglalni, gyakorlatias szemszögből, olyan neves kutatóintézetek adatait felhasználva, mint a Cato Institute, az American Civil Liberties Union, a Gallup, a Pew Research Center, vagy a különböző szövetségi állami hivatalok, például a Bureau of Justice Statistics, vagy a Federal Bureau of Investigation, azaz a Szövetségi Nyomozóiroda. A hallgató viszonylag objektív képet kaphat az amerikai álom realitásairól.

2018. december 17. hétfő

„This is America”: faj és etnikum a jelenkori USA-ban IV. – A faji kérdés nem vész el, csak átalakul

Az utolsó alkalommal vizsgálat alá vetjük az amerikai igazságszolgáltatási és végrehajtói rendszert. Egy rendszer rendőrségi vagy bírósági kultúrája szokatlan, ámde pontos mérőeszköze a társadalom jólétének. Ez az előadás gazdagon táplálkozik az előzőek során levont tanulságokból, hogy a kurzus során emlitett fontos történelmi események (pl. a fergusoni zavargások, vagy Obama etnikai és politikai pozíciója) teljes kontextusukban értelmet nyerjenek. Ha minden jól megy, a kurzus során képet kaphatunk a faj és etnikum kérdésének társadalmi, politikai és gazdasági természetéről az amerikai realitásban, és olyan, látszólag nem kapcsolódó összefüggésekről és képet kaphatunk, mint a drogháború, vagy az amerikai oktatási rendszer.

Olvasmányok:

Linda Mooney, David Knox, Caroline Schacht: Understanding Social Problems, 7th ed. 

Gerald Early: The Two Worlds of Race Revisited: A Meditation on Race in the Age of Obama (Daedalus, Winter 2011)

Szakirodalom: 

Michael Rabinder James: The Political Ontology of Race (Polity, January 2012)

United States Department of Justice Investigation of the Ferguson Police Department

Amritjit Singh: Plotting the Story of Race Pedagogy Challanges in History and Literature (Journal of American Ethnic History, Fall 2012)

Anna Susan Smith: Race and Trust (Annual Review of Sociology, 2010)

 

Facebook-esemény

 

 

süti beállítások módosítása