Kiss Gábor



kiss.jpg

Kiss Gábor a müncheni Ludwig Maximilian Universität Katholische-Theologische Fakultät illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének doktorandusz hallgatója. Míg előbbi helyen teológiai, addig utóbbinál egyházjogi tanulmányokat folytat a tudományos cím megszerzése érdekében. A Pécsi Hittudományi Főiskolán szerzett teológus diplomát 2014-ben. Jelenleg a Kalocsa-Kecskeméti Érseki Bíróság kinevezett kötelékvédője és a Pécsi Hittudományi Főiskola oktatója levelező szakon. Emellett több nemzetközi tudományos szervezetnek a tagja, illetve a Magyar Egyházjogi Bibliográfia szerkesztője. Kutatási területe a modernkori katolikus egyháztörténelem (II. Vatikáni Zsinat) és az egyházjog kapcsolata. Emellett házasságjogi és eljárásjogi témákkal is foglalkozik.





 

 

 Kiss Gábor kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Irgalmasság vagy igazságosság?
Aktuális kérdések az egyházi jog területéről

 

Lemondott a pápa! Nősülhetnek a papok? Az egyház megváltoztatta véleményét az abortuszról? Végre van egyházi válás!? Csupa olyan kérdés és felvetés, mely sokszor joggal, máskor alaptalanul lázban tartja a világ alakulását bölcseleti szemmel nyomon követni akaró értő embereket. A kurzus az alapoktól építkezve, kiválogatva az elmúlt évek kapcsán felmerülő legaktuálisabb és legnagyobb érdeklődésnek számot tartó kérdéseket, megválaszolja azokat a vallástudomány, teológia és jogtudomány furcsa hármasságában. A témák tárgyalása közben nem lépünk át a sokszor céltalanná váló “jogászkodásba”, hanem maradunk a bölcseleti gondolkodás talaján, melynek segítségével még a nem szakmabeliek számára is érthetővé és tiszázottá válhatnak olyan kérdések, melyeket a közélet szívesen vesz újra és újra elő. A kurzuson elhangzó információk a legújabb nemzetközi kutatások eredményről is számot igyekszenek adni, melyek magyar nyelven egyébként csak igen korlátozottan érhetőek el. Ezek mellett pedig a legfontosabb külföldi és magyar szakirodalmat az előadó teljes egészében digitálisan is biztosítani tudja az érdeklődő hallgatóság számára.


 

I. 2016. március 8., kedd, 18.00
Vallás, egyház(ak), jog?

A kurzus első előadása bevezeti a hallgatóságot a téma főbb fogalmaiba. Tisztázza, van-e egyáltalán keresnivalója a jog fogalmának az ember vallási életében. Kitérünk arra, hogy a különböző keresztény és nem keresztény vallások milyen viszonyban vannak a jog fogalmával.


II. 2016. március 23., szerda, 18.00
A nyugat lelki vezetője? Ferenc pápa és „forradalma”

Ferenc pápa személyén keresztül bemutatásra kerül a Katolikus Egyház központi szerve: a római Szentszék. Ennek nem csak jogi, de történeti fejlődését megvizsgálva igyekszünk elhelyezni ezt az intézményt egy posztmodern világban


III. 2016. április 7., csütörtök, 18.00
Ásó, kapa, nagyharang helyett 
egyházi bíróság?

Van-e a Katolikus Egyházban válás? Mi a szerepe egy egyházi bíróságnak? Gyakorlati izgalmas példákon keresztül kerül bemutatásra egy modern kori inkvizíció". Megvizsgáljuk valójában mit is rejtenek e fogalmak.


IV. 2016. április 12., kedd, 18.00

5. parancs – Ne ölj!

A kurzus zárásaként az élet védelmének kérdését vesszük górcső alá. Különös tekintettel az abortusz és eutanázia fogalmát vizsgáljuk meg az egyházjog, filozófia és teológia szemszögéből.

Ajánlott olvasmányok:

- AAVV: I laici nel diritto della chiesa, Città del Vaticano, 1987.
- AAVV: Phänomen Franziskus, Herder Korrespondenz Spezial, 2015.
- DEMEL, Sabine: Handbuch Kirchenrecht, Freiburg-Basel-Wien, 2013.
- ERDŐ Péter: Egyházjog, Budapest 2014.
- HÁMORI Antal: Életvédelem a katolikus egyház jogrendjében, Budapest, 2006.
- KISS Gábor: Ecclesia semper reformanda? – avagy az elvált és újraházasodottak kérdése a legújabb egyházi jogfejlődés tükrében, in: Az egyház a család szolgálatában, Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, 2014. 73-77. o.
- KISS Gabor: Ecclesia semper reformanda? – oder die Frage der geschiedenen und wiederverheirateten Menschen im Spiegel der neueren Entwicklungen des Kirchenrechts, Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, 2014. 78-82. o.
- KUMINETZ Géza: Katolikus házasságjog, Budapest, 2002.
- MATTEI de, Roberto: Das Zweite Vatikanische Konzil. Eine bislang ungeschriebene Geschichte, 2012.
- MÜLLER, Ludger: „Theologisierung“ des Kirchenrechts? in: AfkKR 160 (1991) 441–463. o.
- MÜLLER, Ludger: Kirchenrecht – analoges Recht? Über den Rechtscharakter der kirchlichen Rechtsordnung,
St. Ottilien, 1991.
- PFANNKUCHE, Sabina: Papst und Bischofskollegium als Träger höchster Leitungsvollmacht, Paderborn-München-Wien-Zürich, 2011.
- POLITI, Marco: Franziskus unter Wölfen. Der Papst und seine Feinde, Verlag Herder, 2014.
- REISINGER, Philipp: Jurisdiktionsprimat und bischöfliche Kollegialität in perichoretischer Zusammenschau, München, 2012.
- SCHÜLLER, Thomas: Die Barmherzigkeit als Prinzip der Rechtsapplikation in der Kirche im Dienst der salus animarum, Würzburg, 1993. 

Kiss Gábor friss publikációja a II. Vatikáni Zsinatról:

KISS Gábor: "A II. Vatikáni Zsinat jelentősége a katolikus egyházjog tükrében". http://ujnautilus.info/vatikani-zsinat-jelentosege

 

Facebook-esemény

 

 

süti beállítások módosítása