Varju Kata

 

 

varju.jpg

Másodéves vagyok az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában, A kortárs latin-amerikai elbeszélő irodalom alkotásainak és előzményeinek szövegvizsgálata képzésen. Kutatási témám Roberto Bolaño, különös tekintettel a fiktív életrajz műfajára, kitekintéssel Rodolfo Wilcock és Marcel Schwob munkásságára. Az egyetem mellett fordítással foglalkozom, katalán és spanyol nyelvből.

 

 

 

 

Varju Kata kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Fiktív életrajzok hálójában

 

 

Az életrajz és az önéletrajz műfaját ugyan mindenki ismeri, de fiktív életrajzokról csak kevesen hallottak. Előadásomban szeretném áttekinteni a műfaj XX. századi keletkezéstörténetét és feltárni annak lehetséges, közös ismertetőjegyeit. A fiktív életrajz arra is lehetőséget ad, hogy bemutassunk egy hagyományozódási sort, amit egyesek talán lopásnak vélnének. Szentimentális utazást teszünk kontinensek között, Marcel Schwob, Jorge Luis Borges, Juan Rodolfo Wilcock és Roberto Bolaño nyomában. Majd pedig magyarra fordított szemelvények alapján megpróbáljuk összerakni, hogy ha tényleg egy alműfajról beszélünk, akkor melyek annak közös jellemzői. Szó lesz tehát egy argentinról, aki elhagyta hazáját és a nyelvét is olaszra cserélte, pedig Borges baráti körébe tartozott. Szóba kerül egy chilei, aki inkább mexikói, de az sem biztos, mert barcelonai. És természetesen velünk marad egy műfaj, melyet mindannyian becsomagoltak az utazóládájukba, hogy új formában tárják elénk.

 

I. 2015. március 11., szerda 18.00
A gyanú árnyéka és nyomozás transzatlanti átkeléssel

A gyanú árnyékában. Életrajz, de milyen? Roberto Bolaño és Jorge Luis Borges fiktív életrajzai. A nyomozás kezdete. A műfaj rövid története: Marcel Schwob és a kezdetek. És mit keres itt egy olasz is? Csempészutak óceánokon keresztül.

 

II. 2015. március 18., szerda 18.00
Talán egy bűnbanda?

Hasonlóságok és különbségek. Borges, Bolaño, Wilcock és Schwob. Szövegolvasás. Példák összehasonlítása. Tényleg önálló műfaj? Újdonság vagy hamisítás? Egyedi jellemzők és közös elemek. Az irónia szerepe.

 

Facebbok-esemény