Harlov Melinda

 

 

harlov.jpg

 

Az Atelier Európai Historiográfia és Társadalomtudományok Tanszékének másodéves doktorandusz hallgatója. Fő kutatási területe az épített kulturális világörökség jelensége nemzetközi és hazai szinten, valamint kapcsolata a műemlékvédelemmel. Tanulmányai mellett nemzetközi felsőoktatásban dolgozik és örökséghelyszíneket keres fel.

 

 

 

 

 

 

Harlov Melinda kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

Világörökség

 

 

Szinte gomba módra gyarapodnak a világörökséggé nyilvánított helyszínek, események az egész Földön. Azt, vajon tudjuk, mit is jelent a világörökség fogalma valójában? Mitől válik valami a VILÁG örökségével, és mit kell vele tenni, ha már az? Ezeket az alapvető kérdéseket járja körbe a kurzus sok példával és egy konkrét hazai példát, Hollókőt megismerve. Minden alkalommal más-más szempontból kerül megvitatásra a világörökség koncepciója kérdések, személyes tapasztalatok, valamint a szakma és a döntéshozók hivatalos állásfoglalásait egyaránt figyelembe véve.

 

 

I. 2014. november 4. (kedd) 18.00

Miből lett a cserebogár?

Az UNESCO Világörökség koncepciójának kialakulása, intézményi keretei és feltételrendszere

 

II. 2014. november 11. (kedd) 18.00

Világörökség/Világörökségek

Az elmúlt évtizedek során megfogalmazott világörökségi kategóriák különbségeinek és hasonlóságainak áttekintése sok hazai és nemzetközi példával.

 

III. 2014. november 18. (kedd) 18.00

Világörökség – és az jó?

A világörökségi cím feltételeinek és hatásainak áttekintése a szakma és a világörökségi helyszínen lakó társadalom szempontjából.

 

IV. 2014. november 25. (kedd) 18.00

Hollókő: egy esettanulmány

Hollókő, Magyarország első és sok szempontból megosztó világörökségi helyszínének részletes megismerése, mint a korábbi alkalmakkor tárgyaltak megvalósulási példája.

 

 

Facebook-esemény

 

süti beállítások módosítása