Deres Kornélia 

 


deres kornélia.jpg

 

Az Összehasonlító Irodalomtudomány program II. éves doktorandusza, főbb kutatási területe a színháztudomány. Költő, kritikus, szerkesztő. 2003 óta publikál, 2011-ben jelent meg Szőrapa című kötete, amely Makói Medáliák díjat kapott. Tagja a József Attila Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének és a Színházi Kritikusok Céhének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deres Kornélia kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

Színházi spektrumok

 

Mit kezdünk a színházzal a 21. században? És az mit kezd velünk? Milyen kihívásokkal szembesülnek a nézők, színészek, rendezők? Mi vár a drámán túl?

A Színházi spektrumok című előadássorozat célja, hogy rávilágítson a színház sokféleségére. Túllépve a jól ismert, szövegek felmondását célzó előadásokon, a (nem kizárólag kortárs) színházi gondolkodás és formák változatosságára irányítja a figyelmet. A tematikát kijelölő hívószavak: szöveg, test, film és dokumentum. Ebben a négyes keretben kerülnek terítékre a színházelmélet és színháztörténet fenegyerekei, úttörői, csodabogarai. Közben pedig eltűnődhetünk, miért gondolta a rendező Craig, hogy Shakespeare-t nem szabad színpadon előadni. Vagy azon, hogyan hatott Tarantino a magyar színházra. És hogy a színházban valóban „az a különleges, hogy ott bármikor meghalhat valaki”?

Minden esetben konkrét magyar és külföldi előadások segítik az elméleti kódok körbejárását. Így válhat megragadhatóvá az, ami átível korokon és kontinenseken, ha színházról beszélünk: a nézés öröme.

 

 

A kurzus előadásai:

2013. február 25., hétfő

16.00 Színházi spektrumok I. Szöveg/színház: drámán innen és túl

2013. március 4., hétfő

16.00 Színházi spektrumok II. Test/színház: anyagok, életteliség, közösség

2013. március 11., hétfő

16.00 Színházi spektrumok III. Film/színház: a nézés változó stratégiái

2013. március 18., hétfő

16.00 Színházi spektrumok IV. Dokumentum/színház: emlékezet, történelem, realitások

 

 

Ajánlott olvasmányok:

 

 

 

 

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/476707032384304/

süti beállítások módosítása