Danyi Gábor

 

 

danyi_1.JPG

 

Danyi Gábor (1984) az ELTE BTK Összehasonlító irodalomtudomány programjának doktorjelöltje. Kutatási területe a Kádár-korszak cenzúrarendszere, valamint a magyar szamizdat története. Az év egy részét Lengyelországban tölti. Ha teheti, „valami mást” olvas. A többi öncenzúra.

 

 

 

 

Danyi Gábor előadása a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

„Olyasmit tesznek, amit én nem merek” - A szamizdat irodalom előállítói, terjesztői és olvasói a kádárizmus utolsó évtizedében

 

2015. december 17.  19:00
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ

 

 

 

 

A hidegháború időszakában a cenzúrázatlan, kézről kézre terjedő szamizdatoknak nem csak az előállítása és terjesztése, de olykor már a birtoklása is nagy veszélyeket rejtett magában. Az államhatalom számos eszközt bevetett annak érdekében, hogy gátat szabjon a jellegzetesen írógép és indigó, vagy más alternatív nyomtatási eszköz segítségével előállított iratok terjedésének. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a szocialista országok többségében meghonosodó szamizdat a szovjet blokk ellenkultúrájának talán legemblematikusabb termékévé vált. Minek köszönhetően alakult ki Magyarországon szamizdatkultúra? Miben áll a magyar szamizdat jellegzetessége a többi szocialista állam alternatív sajtójához képest? Milyen kapcsolatban állt a szamizdat más hidegháborús médiumokkal? Mit tudunk a szamizdat irodalom előállítóiról, terjesztőiről és olvasóiról?

 

Az előadás a Pesti Bölcsész Akadémia (PBA) keretein belül kerül megrendezésre. A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek célja, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.

 

Részletes féléves program:
http://pestibolcseszakademia.blog.hu/2015/09/28/a_2015_2016_oszi_felev_programja

Facebook: https://www.facebook.com/BolcseszAkademia

Facebook-esemény

süti beállítások módosítása