Harmati Róbert

 

arckep_2.jpg

PhD-hallgató vagyok a Történelemtudományi Doktori Iskola Társadalom- és Gazdaságtörténeti Szakirányán. Kutatási területem a 19. századi magyar gazdaság- és társadalomtörténet, a hétköznapi élet története(leginkább a falvakban), valamint külön érdeklődéssel kutatom a magyar földrajzi felfedezők és utazók munkásságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmati Róbert kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián

 

Pénzhamisítás a 19. századi Magyarországon

 

 

Putyerka Joachim, Fried Elias, Schvalbe Lipót, Fatia Negra, Bányai Péter, Kyszlich József és még sorolhatnám a neveket. Mi a közös ezekben a valós és kitalált személyekben? Mindannyian hamis pénz készítettek vagy forgalmaztak a 19. századi Magyarországon.

Hogy készítették hamisítványaikat? Hogyan hozták forgalomba azokat? Hogy buktak le és mi lett a büntetésük? A kitalált személyek hogyan illeszthetők a valós személyek sorába? Ezekre a kérdésekre fogok válaszolni az előadás folyamán, aminek keretében bemutatom, hogy mi olvasható ki a periratokból, mit írt a sajtó erről a bűncselekményről a 19. század végén és a 20. század elején, és hogyan mutatták be ezt a jelenséget neves íróink a műveikben.

 

1. 2015. november 11. szerda 18:00

 

Előadásomban a doktori kutatásaim során szerzett eddig eredményeket kívánom bemutatni az eddig már ismert, de nem túl sok eredménnyel integrálva. Kutatási célom, hogy a 19. századi pénzhamisítás jelenségét társadalom- és gazdaságtörténeti megközelítésben mutassam be.

Ezt a jelenséget eddig csak több, szűkebb területről ismerjük: eddig legjobban a jogtörténet dolgozta fel ennek a jelenségnek a történetét, utána következik a pénzhamisítás technikáinak feldolgozása. Társadalom- és gazdaságtörténeti megközelítésből eddig alig néhány momentumot mutattak be a nagyközönségnek. Ezek az eredmények földrajzilag is egy szűkebb területről, megközelítőleg a mai Hajdú- Bihar megye területéről származnak, időben pedig az 1848 előtti időre korlátozódik.

Előadásomban döntően az egykori Pest- Pilis- Solt vármegyében felbukkant, és azok következtében lezajlott büntetőperek feldolgozásából származó eredményeimet mutatom be az 1820-as évektől 1870-ig. Az azt követő időszakból a források elveszése miatt már az ország más területén lezajlott eseményeket is bemutatok. Az előadás során az általam megvizsgált esetekre fogok a legtöbbször hivatkozni.

Az előadás végére a hallgatóság megismerhet egy olyan „világot” a 19. századi Magyarországból, amit egy szűk szakmai csoporton kívül nem ismernek. Ez a világ tényleg nincs semmilyen kapcsolatban a betyárromantikából eredő képünkkel.

 

Ajánlott olvasmányok:

Buzinkay Géza: Magyar hírlaptörténet 1848- 1918. Budapest, 2008.

Harmati Róbert: Szitás János regénybe illő esete(i). In: Valóság 2015/6. pp 72-78.

Kahler Frigyes: Adatok a magyarországi papírpénz hamisítás történetéhez. In: A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve. szerk: Dankó Imre. Debrecen, 1974.

Kahler Frigyes: Adalékok az újkori pénzhamisítás történetéhez (a XVIII. századtól 1848-ig.) In: Borsodi Levéltári Évkönyv 5. Miskolc, 1985.

Káplár László: Ismerjük meg a numizmatikát!. Budapest, 1984.

Voigtlaender, Heinz: Falschmünzer und Münzfälscher. Geschishte der Geldfälschung aus 2 ½ Jahrtausenden. Münster/Westfalen, 1976.

 

Szépirodalom:

Jókai Mór: Szegény gazdagok. A Lúcsia- barlang című fejezet. a Kritikai Kiadás adatai: Budapest, 1962.

Mikszáth Kálmán: Mégis talentum Kyszlich. In: Mikszáth Kálmán: Nem kell mindent tudni. Budapest, 2001. pp 120-131.

Tolnai Lajos: Az ötforintos. In: Tolnai Lajos válogatott művei. Budapest, 1958. pp 291-356.

 

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/502758616552527/

süti beállítások módosítása