Sós Dóra

 

 

sosdora.jpg

 

Sós Dóra az Összehasonlító Irodalomtudomány doktorandusza, kutatási területei a magyar neoavangárd és a kísérleti művészet. Idén jelent meg elméleti kötete: A lexiák nyomában, amely többek között a vizuális költészet újfajta elemzési lehetőségeit keresi. 2012-2014 között a Queer kiadó alapító főszerkesztője volt. A Spanyolnátha, Apokrif, No Kredit és Tress magazinoknál dolgozott szerkesztőként. Jelenleg szabadúszó íróként élvezi a rock’n’roll mindennapjait.

 

 

 

 

 

Sós Dóra kurzusa a Pesti Bölcsész Akadémián:

 

A hálózat fogságában – a kísérleti irodalom és a cyberpunk filmek

 

 

I. 2015. április 29., szerda 18.00
A hálózat fogságában I. Kilépés a vonalból a síkba (N+1)

Mikor 1936-ban Tamkó Sirató Károly kiadta Párizsban a Dimenzionista Manifesztumot, még csak néhány haladó szemléletű művész csatlakozott víziójához (Duchamp, Miró, Kandinszkij), miszerint a művészetnek állandó célkitűzése önmaga túllépése, saját határainak meghaladása.

A szöveg kilép a sorból a síkba,
A kép kilép a térbe,
A szobor mozgásba lendül =>
Az alkotás mindig készen áll +1 dimenzió befogadására.

Tamkó Sirató Károly a művészeti kánon marginális területein alkotta meg különleges vizuális irodalmát. Munkáiban olyan tendenciák lüktettek, amikből mára elképesztő experimentális művek születtek. Miért nem tud ezekről senki? Ezen változtatni kell! Ha tudni akarjátok, miben is áll az N+1, mi az a dimenzionizmus, mi az a glogoizmus, és megismernétek egy eddig alig feltérképezett területet, akkor kísérleti művészetre fel!

Ajánlott művek:

Kumin Mónika, "N+1", avagy "egy ember élete": Tamkó Sirató Károly: Dimenzionista Manifesztum, Balkon, 2010/10, 2-8, 3.
Sz. Molnár Szilvia, A képiség és a látvány szerveződéseinek feltételei a képversekben = Sz. M. Sz., Kép(zet)eink, Veszprém, Vár ucca tizenhét, 1998, 7-14.
Sós Dóra, A lexiák nyomában, Experimentalizmus és hypertextualitás Tamkó Sirató Károly műveiben, Képírás Könyvek, Kaposvár, 2014.

 

II. 2015. május 6., szerda 18.00
A hálózat fogságában II. Kísérleti irodalom a hypertext felől

A szöveg nem folyó, hogy egy mederben futhasson csak. Mi az a háromdimenziós regény? A szótárregény? A kártyaregény? Mi az (proto)hypertext, és milyen mintázatai lehetnek? Korát meghaladó kísérleti szövegek a számítógépek előttről… és újszerű, digitális szövegszemlélet a gépeken túlról. Megnézzük, hogyan lehet felrobbantani a könyveket, és hol vannak újító művészeti tendenciák a globális linkhálózatban. Hypertext és irodalom, szövegvilágok, amiket még sosem járhattunk be – így.

Ajánlott művek:

Espen J. Aarseth, Ergodikus irodalom, Replika, 2000. június, 203-218.
Józsa Péter, Irodalom a digitális közegben.

 

III. 2015. május 13., szerda 18.00
A cyberpunk filmek disztópiái I. A cyberpunk szorongás / gerillahadviselés az elembertelenedett rendszerekben

Egy nem túl távoli jövőben… a technológia behálóz mindent és a természeti környezetet felváltja a mesterséges lét… A cyberpunk film – mint bármely filmtípus – egyre inkább kitermeli a saját receptjét, definícióját, műfaji jegyeit. Mégis imádjuk. Amikre választ ad az előadás: Mi az a kiterjesztett válság? Mikor fog kezet egy egzisztencialista és egy cyberpunk? Mik a bűnrészesség toposzai? Hogyan csoportosíthatók az élhetetlen jövők? Szó lesz gerilla-hadviselésről az elembertelenedett rendszerekben, és utána eredünk, hogy mit is állít a hacker-etika.

Ajánlott olvasmányok:

Sŏren Kierkegaard: Félelem és reszketés, Európa Kiadó, Budapest, 1986.
Sós Dóra: A cyberpunk filmek disztópiái (I. rész) , No Kredit Magazin, 2014. július 7.
Sós Dóra: A cyberpunk filmek disztópiái (II. rész) , No Kredit Magazin, 2014. július 10.

 

IV. 2015. május 20., szerda 18.00
A cyberpunk filmek disztópiái II. Testmodifikáció, pszichológiai defektek és a cyberpunk szubkultúra

A cyberpunk filmek legizgalmasabb toposza: az emberi test meghaladása. Ennek módozatait perverz örömmel tételezi, legyen ez a test elhanyagolása, tökéletesítése vagy a génmanipuláció. Mindehhez pedig átléphetetlen piszchológiai problémák társulnak a cyberpunk filmek disztopikus világában. Agressziótól az apátiáig, menekülés egészen a virtuális térig. Emellett szó lesz arról, hogy hol is tart a cyberpunk kultúra napjainkban. Kik a cyberpunkok, mik a szubkulturális jegyek, hol találkozik a mainstream divat, a trend- és identitásképzés.

Ajánlott olvasmányok:

H. Nagy Péter (szerk.): Idegen (látvány)világok - Tanulmányok science fiction és cyberpunk filmekről, Lilium Aurum, 2008.
Ilyés István: Virtuális valóságreprezentációk a cyberpunk animében, Filmtett portál, 2005. június 15.

 

Facebook-esemény

 

süti beállítások módosítása